Dato: 09. 05. 2020.

Brug og vedligeholdelse af aftagelige tandproteser



Bliv klogere på, hvordan du kan vænne dig til din nye protese, hvordan du holder den ren, samt hvilke muligheder der er ift. viderebehandling, hvis du eventuelt overvejer en fast løsning med implantater senere.



Brug og vedligeholdelse af aftagelige tandproteser

Hvordan vænner du dig til protesen

Har du fået en ny protese, kan det i starten føles underligt, når du taler og spiser. Dette gælder især de første par dage. Vi anbefaler, at du øver dig i at tale højt og spise helt normalt eller tygger tyggegummi, især hvis du har manglet tænder i længere tid. Du kan overveje også at bruge delprotesen eller den kombinerede protese om natten, helprotesen må gerne tages ud, når du går i seng. At tage protesen ud og sætte den fast igen kan være vanskeligt i begyndelsen og det er derfor vigtigt, at du øver dig foran spejlet. Har du fået en helprotese, er det vigtigt at du køber en lim i god kvalitet - den hjælper med at holde protesen på plads. I begyndelsen kan der forekomme gener i tandkødet, idet protesen kan forårsage smerter og irritation. Har du fået en delprotese eller kombineret protese, vil du højst sandsynligt kunne spise som tidligere. Har du fået en helprotese, skal du øve dig i at bide og tygge, da det kan føles anderledes end det gjorde tidligere med dine egne tænder. Vær tålmodig med læringsprocessen, det kan tage helt op til 6 måneder før du vænner dig helt til at spise med den nye protese.

 

Vedligeholdelse af protesen

At børste og holde din protese ren, er ligeså vigtigt som at børste tænder. Du skal dagligt tage protesen ud og rengøre den grundigt med en tandbørste (uden tandpasta) under rindende vand. Vær forsigtig så den ikke lider skade eller tabes på gulvet! Du skal af og til desinficere protesen med et specielt rensemiddel, så du på den måde forhindrer, at der danner sig tandsten. Har du egne tænder og/eller implantater (og sidder protesen på dem) er det vigtigt, at du fortsætter med at børste dem som før - husk, at de er med til holde protesen på plads. Har du egne tænder og/eller implantater i munden, så husk at tage til årlig kontrol samt tandrensning, da dette vil være med til at forlænge protesens levetid.  Det kan være nødvendigt at rebasere protesen nogle gange. Husk at gå til kontrol mindst én gang om året (også selv om der ikke er nogen problemer) eller flere gange hvis der er behov for det. Hvis der opstår problemer, fx. hvis protesen vipper eller ikke sidder fast, hvis du har irritation i munden, smerter i egne tænder, blødning ved tandkødet eller andet, skal du altid kontakte din tandlæge.

 

„Opgrader” til kombineret protese eller fast løsning

Hvis du på nuværende tidspunkt går med en helprotese, som du ikke er glad for, kan du altid få undersøgt din knogletilstand for at se, om det kunne være muligt at sætte implantater i kæben. I de fleste tilfælde kan det godt lade sig gøre, også selvom patienten mangler en del kæbeknogle, vha. såkaldt knogleopbygning, hvor kirurgen „forstærker” knoglen vha. en speciel slags knogleerstatning. Knogletilstanden kan undersøges ved panoramarøntgen eller ved en 3D-scanning. Hvis du beslutter dig for implantatbehandling, kan din tandlæge højt sandsynligt tilpasse din nuværende protese, så du fortsat kan bruge din „kombinerede protese” med forbedret stabilitet efter behandlingen (protesen vil blive fastholdt med tryklåse), eller du kan endda overveje at få lavet en permanent fast løsning (tandbro – porcelænskroner som vil blive sat fast på implantaterne efter helingen). Det vil sige, at det vil være muligt for patienter, der længe har gået med en helprotese, at få lavet en ikke-aftagelig, fastsiddende tandløsning.

 

Ønsker du at læse mere om tandimplantater og implantatbehandling?





målrettet biofilmterapi med EMS-Airflow målrettet biofilmterapi med EMS-Airflow

"I vores klinik udfører vores tandplejere professionelle tandrensninger ved hjælp af de mest moderne EMS AIRFLOW®-enheder. Dette er det skånsomste redskab til fjernelse af plaque og andre belægninger på tænderne, der er tilgængeligt på markedet i dag.

Dato: 06. 10. 2023.


Moderne behandling af parodontose Moderne behandling af parodontose

Hvad betyder ’parodontitis’? Parodontitis kaldes ofte parodontose eller paradentose. Det ubehagelige ved parodontitis er, at det i fleste tilfælde udvikler sig helt uden smerter og på den måde kan sprede sig uden at man opdager det. Patienten opdager ofte sygdommen meget sent. De første tegn på mulig parodontal sygdom er blødning ved tandkødet under daglig tandbørstning samt misfarvning ved tandkødet. Tandkødet er, i dette tilfælde, ikke længere lyserødt og stramt, men i stedet rødt, betændt og hævet.

Dato: 09. 05. 2020.